משאבי קהילה
המעורבות הקהילתית ברחבי המועצה יוצרת העצמה, מקדמת פרויקטים, עונה על צרכי האוכלוסייה ומעניקה לתושבים ביטחון בשגרה ובחירום * ועוד לא אמרנו מילה על החברות הטובה, תחושת האחריות והמסירות, שהקהילה יוצרת בין אנשים, בין שכנים ובין המועצה ותושביה * אנשים למען אנשים
כוחה של קהילה רב ועצום. היכולת של קבוצות אנשים החיים בשכנות להתאגד, לטובת העצמת עצמם והעצמת האנשים החיים לצדם, יכולה לחולל נפלאות הן בהישגים שניתן להשיג ביחד והן בתחומים הרבים שניתן לפתח על מנת להיטיב את איכות החיים – ותיקים, ביטחון, חינוך, נוער, תרבות, אוכלוסיות נזקקות ועוד. צריך רק להיות מספיק יצירתיים ולעשות!
ברחבי המועצה, פועלות קהילות שונות אשר מקדמות פרויקטים חשובים, למען הכלל. ביחידה למשאבי קהילה, מאמינים בכוחן של קהילות אלה לשנות חיים ומאפשרים לכם, התושבים, להיות חלק מהן. בראש היחידה למשאבי קהילה עומדת עו"ס שירן נעים.
הנה כמה מהפעילויות, בהן תוכלו לקחת חלק:
התנדבויות חברתיות:
- סיירת יום הולדת: בכפר חב"ד ובמושבים חמד וצפריה, לקחו על עצמם בני הנוער לציין אחת לחודש את ימי ההולדת של ותיקי המושב. נערי הסיירת המובחרת, מקבלים ערכות יום הולדת הכוללות ברכות חמות ועציצים, מגיעים לבתי הוותיקים החוגגים את יום הולדתם באותו חודש, מברכים, מעניקים להם את התשורה ומשמחים אותם. במהלך השנה, תתרחב הסיירת גם ליישובים נוספים.
- שי"ל - שירות יעוץ לאזרח: שי"ל הוא שירות המעניק ללא תשלום, יעוץ לתושבים בנושאי זכויות, שירותים וחובות בנושאים שונים. השירות הוקם על ידי משרד הרווחה ופועל ברשויות המקומיות והאזוריות כחלק מהיחידה למשאבי קהילה. בימים אלה, פועלים באגף לשירותים חברתיים במועצה על הכשרת מתנדבים אשר יאיישו משרד של שי"ל, עבור תושבי המועצה. המשרד יוקם בשיתוף עם המועצה המקומית בית דגן.
- תכנית "אם לאם" למען היולדות: בימים אלה, מתגבשת תכנית "אם לאם" בשיתוף פרויקט "שפרה ופועה" הפועל בכפר חב"ד. במסגרת התכנית, תוגש על ידי נשים שהן "דמויות אימהיות", עזרה לנשים אחרי לידה בבישול והכנת ארוחות, בקניות, בהתארגנות קלה כמו גם מקלחת ראשונה לתינוק וכדומה. אימהות צעירות ללא ידע מוקדם או נשים ללא עורף משפחתי תומך, יוכלו ליהנות מניסיונן של "האימהות" ומאוזן קשבת. מעבר לסיוע הפיזי והרגשי, מטרת התכנית להעניק תמיכה רגשית ואמפטיה במקרי קושי ועד איתור מקרים של דיכאון אחרי לידה, הזנחה, אלימות במשפחה וקשיים שונים.
- יום המעשים הטובים: לפני 17 שנה, יזמה עמותת "רוח טובה" של שרי אריסון, יום גלובאלי, שבו מתאגדים מאות אלפי מתנדבים בכל הארץ ועושים טוב לסביבתם, לקהילה ולנזקקים, מתוך מטרה לחזק את הקשרים הקהילתיים ואת הערבות ההדדית הקהילתית ולהמשיך את הפעילויות לאורך כל השנה. במהלך היום המיוחד, מתקיימות גם ברחבי המועצה, עשרות פעילויות מרגשות ומרחיבות לב - בני נוער מפנקים את הוותיקים ביישובם בקפה ומאפה, נערות מכינות כריות לילדים המאושפזים במרכז הרפואי שמיר, תערוכת ציורי ענק מתקיימת בחורשה, צוותי שפ"ע בשיתוף התושבים, מנקים פינות שונות במושבים, גינות מוזנחות של ותיקים מנוקות וקירות נצבעים, בני הנוער מכינים עוגות לחיילים, מועדוני הוותיקים עוברים שיפוץ ועוד.
- תיעוד סיפורי חיים: נערות מכפר חב"ד מגיעות לבתי התושבים הוותיקים בני ה-80+ ביישוב ובעזרת אשת מקצוע, מתעדות את סיפור חייהם, במטרה להפוך את התיעוד לתערוכה כתובה ומצולמת, שתוצג בקהילה.
חוסן קהילתי ואישי:
- חוסן קהילתי: בכפר חב"ד פועלים ארגונים המאגדים מתנדבים מתחומים שונים – אנשי ביטחון, רפואה, פסיכולוגיה, חינוך, חילוץ והצלה, צבא ועוד. למתנדבים אלה, העוברים הכשרות לאורך השנים, הכלים והידע לעסוק בהגשת עזרה במצבי חירום שונים והם עושים זאת בהצלחה רבה. בארגון "מתנדבים בכפר", כ-150 מתנדבים הלוקחים חלק במקרים שונים החל מסיוע בתיקון תקרים בגלגלי רכבים ועד סיוע במקרי הצפות בתים, שריפות, חיפשו אחר נעדרים, הגשת עזרה לחולים וניצולי שואה ועוד.
בנוסף, פועלים בכפר חב"ד מתנדבי מד"א וצוותי החירום היישוביים העוסקים במיפוי צרכי המקום ומוכנותו לשעת חירום. - צוותי חירום ישוביים, צח"י: בשנים האחרונות מוקמים צוותי חירום יישוביים, מתוך הכרה בצורך בהגשת עזרה מידית וקרובה לתושבים במצבי חירום כגון רעידות אדמה, נפילת טילים, פיגוע טרור וכדומה. כל צוות ממפנה את צרכי היישוב "שלו" במטרה להיערך לכל תרחיש. המועצה שומרת על קשר קבוע עם נציגי צח"י ביישובים השונים. ככל שהצוותים בישובים גדולים ופעילים, כך תורם הדבר לתחושת הביטחון ביישוב גם בשגרה.
לפרטים והצטרפות, עו"ס שירן נעים, מנהלת היחידה למשאבי קהילה, טל':
ביטחון קהילתי, מרכזי צעירים והתכנית למניעת אובדנות:
קרן ארז, מומחית במשאבי אנוש ובהתנהגות ארגונית, מנהלת מיזם חדש יחסית במועצה, המאגד שלושה תחומים: ביטחון קהילתי, מרכזי צעירים וריכוז התכנית הלאומית למניעת אובדנות.
המטרה: איתור צרכים בקהילה, הנוגעים בהתנהגות אנטי-חברתית, ונדליזם, שימוש בסמים ואלכוהול ואובדנות. הדגש מושם על טיפול בנוער ובצעירים, אבל לא רק והחשיבה היא קהילתית. קרי: טיפול בקהילה בעזרת אנשי המקצוע המקומיים כדי לחזק את הצעירים, את משפחותיהם ואת הקהילה ולמנוע הישנות מקרים דומים בעתיד.
תכניות ופרויקטים:
- התכנית למניעת אובדנות: תכנית שמטרתה להכשיר אנשים מהקהילה, לסייע לתושבים במקרים של אמירה או התנהגות אובדנית. התכנית מכשירה את המתנדבים לזהות מצוקה בגילאים שונים – אצל ילדים בגילאי בית הספר היסודי, בני נוער ומבוגרים ו"לבצע החייאה נפשית", שמעניקה טיפול תומך ותקווה לאותם אנשים. במקביל, קיימת אפשרות לכוון את מי שצריך, לטיפול מקצועי על ידי מטפלים ביחידה.
- מעגלי צעירים: הענקת כלים לימודיים לצעירים, בעיקר מהעולם החרדי בגילאי 22 ומעלה, במטרה למנוע הידרדרות, לצמצם פערים השכלתיים ותעסוקתיים ולחשוף אותם לעולם העבודה וההייטק. הצעירים לוקחים חלק בקורסי הייטק ואנגלית בני שבעה מפגשים ובסופו של דבר, המטרה היא לא רק שיהיו אנשי מקצוע מצליחים, אלא שיהפכו למובילים ומשפיעים בקהילה בה הם חיים וישמשו דוגמה למודל מוצלח, לכלל הקהילה.
- אבות ובנים: תכנית ייחודית מעניינת, שמטרתה לשפר את השיח והתקשורת בין הורים וילדיהם. אחת לשבוע, נפגשת קבוצת אבות ובניהם למשחק כדורגל משותף. לאחר המשחק, מתפצלות הקבוצות, הבנים ממשיכים לשחק ואילו האבות מתכנסים לשיחה עם מנחה ומעלים תובנות מהפעילות, המשפיעות לטובה, על הקשרים עם הילדים.
- שומרות סף: לא רבות הן הנשים, הפונות לטיפול או מבקשות סיוע בעת צרה או מכאוב רגשי. מרביתן אינן יודעות למי וכיצד לפנות ולא פעם, מוצאות את עצמן לכודות במצוקה רגשית קשה. למי הן כן עשויות לספר על צרותיהן? לקוסמטיקאית, לבלנית, למורה של הילד ועוד.
לשם כך, הוכשרו נשים מהקהילה, לשמש "אוזניים קשובות" ולאתר נשים במצוקה, הסובלות מפגיעות מיניות, מאלימות, ממחשבות אובדניות, מדיכאון אחרי לידה, מהתמכרויות שונות ועוד. ה"שומרות" מעניקות לאשה תמיכה ראשונית ומסייעות לה להשיג את העזרה המתאימה, לדווח על אלימות במשפחה וכדומה.
עד כה התקיימו במועצה שתי תכניות וכ-50 נשים מהאזור הוכשרו כ"שומרות סף". בימים אלה, פועלים במועצה על הכשרת שומרי סף, לעזרת הגברים. - תכניות למניעת נשירה: ברחבי המועצה מתקיימות תכניות שונות לנוער, העוסקות בהכוונה רגשית, במניעת נשירה, בהעצמה ועוד. בקיץ שעבר התקיימו בישובים השונים סדנאות למניעת התמכרויות ולמניעת אלימות וגם הקיץ מתוכננות להתקיים סדנאות שונות, הן לבני הנוער והן לבעלי התפקידים והמטפלים במועצה.
לפרטים, קרן ארז: 073-2230681, מייל: [email protected].
תכירו, קרן ארז, מנהלת ביטחון קהילתי, מרכזי צעירים והתכנית הלאומית למניעת אובדנות.
בת 37, בעלת תואר במדעי ההתנהגות וניהול משאבי אנוש ובעלת תעודה בפסיכותרפיה גופנית.
החזון שלי: "לאתר תופעות בקהילה ולשתף את הקהילה כולה, בטיפול בהם. מניעה זולה יותר מטיפול. במקרי הטרדות מיניות, בריונות, חרם, מצוקות בחיי נישואים, בעיות כלכליות וכדומה - ככל שנערב בטיפול בהם את הקהילה, הדברים יוטמעו טוב יותר והקהילה תצא מחוזקת. לפיכך, חשוב שיהיו אנשים מתוכה, שיידעו להדריך, לאתר מצוקות ולטפל בהן בעצמם. אני פונה לתושבי היישובים במועצה, לקחת חלק בסדנאות, בהכשרות ובהדרכות ולחזק את הקהילה ביישובם".
שיל שירות יעוץ לאזרח אזורי
זקוקים ליעוץ, סיוע או הכוונה ?
בשי"ל עומדים לרשותכם אנשי מקצוע מנוסים ומתנדבים במגוון תחומים ( עורכי דין, רואי חשבון, יועצי ביטוח ועוד )
- ביטוח לאומי
- זכויות עובדים
- הוצאה לפועל
- צרכנות רשויות מקומיות ומשרדי ממשלה
- סיוע משפטי
- ועוד
השירות ללא תשלום ! הסודיות מובטחת
קבלת קהל :
מועצה מקומית בית דגן, קומת כניסה
ימי ג' -17:00-19:00
מענה טלפוני:
03-9602109
ימי ג' 17:00-19:00
אנחנו כאן בשבילכם !